Wat isPsychotherapie? Psychoanalytische psychotherapie is gebaseerd op de psychoanalytische theorie. Echter psychotherapie kent een lagere contactfrequentie (namelijk één of twee keer per week) en maakt doorgaans geen gebruik van de bank. De therapie is erop gericht contact te maken met wat er in u omgaat en waar u tegenaan loopt. Moeilijkheden bestaan vaak al langere tijd of komen steeds terug.
De patiënt probeert zoveel mogelijk vrijuit zijn gedachten, gevoelens en fantasieën onder woorden te brengen met als doel de aard van de problematiek en de samenhang tussen terugkerende problemen en bijvoorbeeld de geschiedenis of factoren in het heden te gaan begrijpen. Het is van belang uw remmingen en motivaties daadwerkelijk te doorgronden en doorvoelen. Dit stelt u uiteindelijk in staat om andere keuzes te maken en daarmee de problemen aan te pakken.
Een psychoanalytische therapie is dus niet primair gericht op het wegnemen van klachten. Wanneer klachten alleen worden onderdrukt of worden vervangen door nieuw gedrag, ontstaan vanuit de onderliggende problematiek na verloop van tijd vaak andere klachten. Of dezelfde klachten keren terug.
Deze vorm van therapie past doorgaans goed bij mensen die niet alleen maar van hun klachten af willen, maar ook nieuwsgierig zijn naar hoe zij in elkaar zitten en waarom.
Voor wie: Psychotherapie is bedoeld voor 'mensen met langdurige en/of complexe problematiek'. Dit kan betekenen dat u al langere tijd klachten heeft, soms al sinds de jeugd. Of dat klachten steeds terug keren in dezelfde of in iets andere vorm. Soms is een duidelijke reden aanwijsbaar (zoals een groot verlies) maar soms ook niet. Vaak zijn de moeilijkheden zichtbaar in meerdere facetten van het leven tegelijik. Ook kunt u last hebben van vage klachten, zoals vermoeidheid of fysieke klachten waar geen medische oorzaak voor is. Het is van belang om in de therapie samen te gaan begrijpen hoe deze klachten zijn ontstaan en waarom ze voortbestaan. Dat is nodig om zodanig tot verandering te komen, dat u de klachten werkelijk (meer) onder controle krijgt en de kwaliteit van leven duurzaam verbetert.
Psychotherapie kan ook veel betekenen voor mensen wiens beroep veel van hen vergt. Bijvoorbeeld omdat er gewerkt wordt onder grote druk (zoals bijvoorbeeld topsporters of artsen in opleiding), in een duidelijke hierarchie (zoals in een ziekenhuis), of omdat het werk veel vergt op persoonlijk vlak (te denken valt aan acteurs of schrijvers).
Wanneer niet? Psychotherapie is niet geschikt wanneer verslavingsproblematiek aan de hand is, wanneer u vanwege crisis regelmatig buiten kantoortijden een acuut beroep op uw therapeut zou doen of wanneer uw problematiek een andere aanpak vergt. Meestal wordt dit in het telefoongesprek vooraf of tijdens de intakefase duidelijk. Het is ook mogelijk dat pas wat later blijkt dat een andere aanpak geindiceerd is. Dit wordt met u besproken waarop samen wordt bekeken wat een passende verwijsroute is.
Praktisch:
Als u overweegt om in psychotherapie te gaan, kunt u telefonisch contact opnemen. Na een korte telefonische kennismaking kunnen we een eerste gesprek, ook wel een intakegesprek plannen. Meestal zijn meer gesprekken nodig om een goed beeld te vormen van uw vraag en mogelijkheden. Tijdens de intakegfase wordt ook een diagnose gesteld. Wanneer in deze beginfase blijkt dat een andere therapievorm beter bij u past, kan ik u doorverwijzen of terugverwijzen naar de huisarts.
Therapiegesprekken vinden minimaal een keer in de week plaats, op een vast moment in de week. Deze regelmaat en frequentie zijn een belangrijk onderdeel van de werkzaamheid van psychotherapie. De duur is van tevoren niet beperkt in frequentie en het afronden gebeurt in overleg.