Psychoanalyse

Wat is Psychoanalyse.

Het psychoanalytisch gedachtegoed bestaat uit verschillende psychoanalytische theorieën die in de basis allemaal gericht zijn op de onbewuste innerlijke wereld. De idee dat psychische of somatische symptomen een uiting zijn van onbewuste conflicten – die bereikt kunnen worden via vrije associatie- voert al terug op de theorie van Sigmund Freud.

Onopgeloste innerlijke conflicten zorgen voor hinderlijke persisterende of terugkerende klachten. Hier leren we ons vaak ongemerkt tegen verdedigen waardoor een zekere balans ontstaat. Met deze balans kan men zich soms nog aardig ontwikkelen: een studie aangaan of zelfs afronden, vriendschappen sluiten en relaties aangaan. Soms blijft of wordt echter voelbaar dat deze balans een schijnoplossing is. Hoewel men aan de buitenkant redelijk functioneert, is vanbinnen het psychisch lijden voelbaar. 

Een psychoanalyse is dan ook niet primair gericht op het aanpakken van symptomen. Immers, het innerlijke conflict is daarmee nog niet uit de weg geruimd. 
Om het intensieve analytische proces aan te gaan zijn veel motivatie en werkelijke nieuwsgierigheid naar het eigen functioneren onmisbaar. 


Meer lezen?
Nederlandse Psychoanalytische Vereniging

Psychoanalytisch Woordenboek

Folder In Psychoanalyse

Share by: